Strävhåriga taxar

föds upp under kennelnamnet

KENNEL JAKTVET

Uppfödd med taxar efter min fars Campfire Mungo, har jag idag en stam som i mycket stammar från dessa drivande linjer.

campfire_mungo.gif (107507 byte)

Den huvudsakliga inriktningen är trevliga, balanserade taxar med tyngden lagd på jaktegenskaperna, framförallt skallet, samtidigt som mina taxar går lös på gården bland de andra djuren-även katter och höns-utan att "sticka".

 

SJ(d)Ch Precis

 stammoder, drevprovsvinnare som även är mor och mormor till drevprovsvinnare,avelspris i guld.

  precis.gif (134038 byte) precis_pokaler.gif (111910 byte) stamtavlaprecis.gif (210701 byte)

bargo.jpg (60207 byte)

Bargo

ungpaskall.jpg (43617 byte)paskall.jpg (89411 byte)

Paskall

 

 

 

SJ(d)Ch Jaktvet Träffa-Exakt

exakt_pokaler.gif (95401 byte)   stamtavlaexakt.gif (199068 byte)

                           dacke_castro.gif (101027 byte)far & farfar

Exakt fick rådjuren att bukta mycket tätt, hög fart var inte hennes stil, vilket har gett många spännande jakter. Hon är numera en av de glada minnena

 

SJ(d)Ch Jaktvet Absolut

          absolutpokaler.gif (104932 byte)   absolut.gif (110523 byte)  stamtavlaabsolut.gif (155319 byte)

    malllbergets_skutt_text.gif (75121 byte)Mållbergets Skutt

Absolut hade ett mycket bra skall som fick djuren att böljande bukta för sig, gick det rakt ut släppte hon och kom tillbaka, detta har visat sig även i hennes avkommor. Hon har lämnat en drevprovsvinnare och var själv nominerad till SM.

Även Absolut har gått till de sälla...14 år gammal.

 

SJ(d)Ch Jaktvet Perfekt

perfektsida1.jpg (56142 byte)  perfekthuvud.jpg (53017 byte)        stamtavlaperfekt.gif (196886 byte)

Perfekt är en god representant för Precis-Absolut-linjen. Hon hade drevsätt som Absolut och hade ett mycket bra skall som ofta gick i dubbelton, dubbelskall, vilket även syskon och avkommor till henne har. Även hon släppte om drevet spikar rakt ut, annars jagade hon i 1-3 timmar. Perfekt presterade 1-a klass drev som 11-åring! Hon är nu ett glatt minne.

 

SJ(g)Ch Jaktvet Extra

Extra har inte jagats in för drev eftersom Perfekt blev attackerad av varg när Extra var valp så jag bestämde att hon skulle bli min hemma-hund. Hon har däremot varit en förstklassig eftersökshund framförallt på älg. På gamla dar har hon visat sig var en mycket duglig grythund. Efter att ha testat om hon fungerade som förliggare på grytträningen blev hon "domarens favorit" för två domare på anlagsprov och efter att hon sedan tog ett jaktprov som förliggare på grävling är hon grytchampion. Hon visade sig vara en bra räv-sprängare och blev champion även som sprängare. Hon fungerade utmärkt som grythund fortfarande som 11-åring med många grävlingar och rävar på samvetet. Hon kallades ut ur grytet utan problem. Hon fick ett andrapris på utställning och 1 ökl spårprov. Extra har korthår på fädernet vilket har gett en superb strävhårspäls som inte har behövts trimmas, dock har mustaschen inte blivit alltför yvig vilket visat sig i utställningsringen. Hon har lämnat korthåret Spränga som ska föra grytjakten vidare i kenneln. Extra har förenats med alla rävar och grävlingar (?)

 

 

SJ(v)Ch Jaktvet Ess

 

Ess är även hon en glad lax som har ett skall som gör en matte glad. Allt som oftast dubbelskall i mellanregistret. Tyvärr har vi haft extremt ont om rådjur senaste säsongerna pga alltför hårt rovdjurstryck, ffa lodjur, varför det varit trögt att få till jakt-tillfällen. Hon har vid start på drevprov erhållit 47 p. Men eftersom hon efter 3 timmars jaktprov inte simmade över 3e kanalen utan stelnade o inte fick till sista 5 min erhöll hon "bara" 2a pris- hon blev iallafall bästa debutant i Uppland. Sedan kom snön... Hon är viltspårchampion med Hp och har fått ck på utställning. Ess liksom hennes kullsyster Asta har på fädernet kennel Bargos mycket framträdande tiklinje som härjade på flertalet drev-SM med mycket höga drevpoäng. Stamtiken Precis (mormorsmor) hade Paskall som fader som i sin tur var efter självaste Bargo. Ess drevtider håller sig på 1-2 timmar. Hon är fortfarande vid 12 års ålder vid god vigör.

 

Jaktvet Tiptop

 

e Hammarskallets Egon (nordisk jaktchampion, svensk utställningschampion, dalarnas bästa tax -12)

u Jaktvet Ess viltspårch, 47p drevprov, excellent utställning.

Jaktvet Magnum, Tiptops bror, har tagit tre drevprovsettor: 47-50-51p smålands bästa tax -12, Systern Vienetta har liksom han very good (ukl)på utställning.

 

Tiptop har liksom modern Ess tyvärr hamnat i "rådjursvacuumet" som lodjur o varg orsakat i området så hösten 2013 var egentligen hennes första säsong och hon har bjudit på fantastiska jakter med ett njutbart skall och hennes spårnoga sätt gör att jakten blir intensiv med täta bukter.

"Tippen"har två drevettor men fick våren 2017 en inflammation i näshåla och svalg som stoppade ytterligare jaktprov men förhoppningsvis kan hon komma igen. Tiptop fick Very Good på utställning.

Liksom hennes anmödrar går hon lös på gården och är en fantastisk hund hemma. Tidigare tikar i linjen har nästan uteslutande tagit sina jaktchampionat på tre raka starter och flera drevprovsvinnare finns i leden. Flertalet avelspris i guld.

Tiptop tilläts i ungdomen att prova grytanlagsprov och ett rävsprängarprov som hon klarade galant (kvalificerad f grytchampionat) men det är inget jag gått vidare med med henne, hon gör som mina andra hundar, jagar räv fram till gryt, ståndskallar och bryter sedan . 

 

Jaktvet Spränga

 

e Torbax Zippo JdCh, fallen undan fyrfaldiga champion Torbax Berit som själv är grytchampion och som uppenbarligen för grytanlagen vidare eftersom de taxar jag sett vid konstgryten, som i min mening skött sig bra, samtliga varit barn eller barnbarn till henne. Tyvärr har Spränga pga en synnerligen klantig matte bestämt sig för att konstgryt inte är lämliga för hundar men hon skäller på grävling, gräver sig efter och söker ut bra i gryten. Hon är mor till min nästa gryttax Duracell som nu axlar Extras mantel.

    

Jaktvet Prima

e. Bargos Ålle och Jaktvet Ess. En liten nätt tik med ett bra tryck i skallet (domaren trodde hon var på 350 m men pejlen visade 700m...). 2016 års jaktprov komplicerades av extraskjuts med hjälp av annan hund, räv i gryt, örnar och varg så det blev tyvärr bara ett förstapris med 43 p. 2017 tog hon de resterande två förstaprisen för jaktchampionatet -47 p på hare och en trevlig 51-poängare på rådjur. Hon har good på utställning- sparsamt med päls, mycket lättskött!

Hennes syster Kaksi som finns i Norge hos kennel Råtassen har förtjänstfullt meriterats, förutom cert o BIR på utställning och spårmeritering, både blod och färskspår, har hon makalösa drevprovsmeriter som norsk och dansk drevchampion: 51p rå (skall 5) 9 månader gammal, 53p hjort D-cert (6), 52p hare D-cert(6), 51p rå (6), 54p räv D-cert (6), 53p rå D-cert(6), 53p hjort D-cert (6) och slutligen 52p D-cert (5). Hon är dessutom norsk och svensk utställningschampion. Hennes andra syster Triss har very good på utställning och har även hon ett bra skall med god jaktlust (drevprov till hösten?).

Bargos Ålle har 83,5p+HP på Åland och 47+51p på svenska starter. Han har lämnat drevprovsvinnare på Åland. Båda hans föräldrar är drevprovsvinnare på Åland och morbrodern Dacke var Norges bästa hund under flera år med topp-poäng 57.

 

 

Jaktvet Duracell 140818

Mårdhund i Finland 2015

Jaktprov augusti 2016

"Durra" är efter Jaktvet Spränga och Spanters Dodger, grytchampion ur linjer med grytjagande hundar (inte bara lådprover i konstgjort gryt). Hon har visat att hon axlar Extras mantel- karriären har hitintills gett ett flertal grävlingar och rävar. Hon kallas ut ur grytet och är godkänd för championatet. Hon gjorde ett bra jobb på mårdhund när vi gästade grannlandet i öst hösten 2015.